Systeemtherapie is relatie- of gezinstherapie. Bij deze vorm van therapie gaat de aandacht niet uit naar een persoon, maar is gericht op wat zich afspeelt tussen personen die deel uitmaken van elkaars leven.

Wat is het?

Systeemtherapie is relatie- of gezinstherapie. Bij deze vorm van therapie gaat de aandacht niet uit naar een persoon, maar is gericht op wat zich afspeelt tussen personen die deel uitmaken van elkaars leven, het systeem. Bij systeemtherapie gaan we ervan uit dat een mens pas echt begrepen kan worden in de context van zijn relaties en de omgeving. De therapie is dan ook gericht op de relaties tussen mensen, er wordt gekeken naar hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ze communiceren. Maar ook naar invloeden vanuit de bredere context, zoals de woongroep, werk, religie en cultuur.

Er wordt samen met de cliënt en het systeem gekeken naar waar de zorgen liggen en wie er mee kunnen helpen bij het vinden van mogelijkheden. Praktisch betekent dit dat het vorm kan krijgen als systeemtherapie, relatietherapie of bijvoorbeeld ouderbegeleiding.

Wanneer systeemtherapie?

Systeemtherapie kan bij iedere vorm van zorgen worden toegepast.

Voor wie?

Systeemtherapie is geschikt voor iedereen met een verstandelijke beperking.

Door wie?

Deze behandeling wordt gegeven door systeemtherapeuten. Dit zijn psychologen of pedagogen met een extra opleiding tot systeemtherapeut.

 

Veelgestelde vragen

Bel onze zorgconsulent van Bureau Cliëntondersteuning via 088 513 23 60 (Wonen, Logeren en Deeltijdverblijf) of 088 513 23 61 (Dagbesteding en overige diensten) op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.30 uur. Of gebruik het online aanmeldformulier om direct aan te melden.

Onze zorgconsulenten van Bureau Cliëntondersteuning weten precies of dit voor jouw situatie de beste oplossing is. Bel gerust naar 088 513 23 61  of gebruik het contactformulier.

Onze zorgconsulenten van Bureau Cliëntondersteuning kijken graag samen met jou welke ondersteuning thuis mogelijk is. Bel gerust naar 088 513 23 61 of gebruik het contactformulier.