Wat betekent een ‘verstandelijke beperking’ nou precies? We geven een zo nauwkeurig mogelijke definitie. En beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Verstandelijke beperking: betekenis

Een verstandelijke beperking is een ontwikkelingsstoornis. Mensen die dit hebben, ontwikkelen zich minder snel dan leeftijdsgenoten. De gevolgen zijn vooral merkbaar op school, in de omgang met anderen en in hoeverre ze zichzelf kunnen redden in het dagelijks leven.

Er zijn vele (veelal ouderwetse) begrippen in gebruik voor een verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld ‘verstandelijke handicap, ‘geestelijke handicap’ of ‘zwakzinnigheid’.

Let op: een licht verstandelijke beperking is niet hetzelfde als ‘zwakbegaafd’. ‘Zwakbegaafd’ wordt gebruikt voor mensen met een IQ tussen de 70 en 85.

Een verstandelijke beperking kan licht, matig, ernstig of zeer ernstig zijn.

Verder lezen: niveaus van verstandelijke beperking

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak van een verstandelijke beperking?

Een verstandelijke beperking heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld:

  • Verkeerde aanleg tijdens de zwangerschap
  • Erfelijke factoren
  • Slechte invloeden tijdens de zwangerschap: bijvoorbeeld drugs, vergiftiging of infecties
  • Problemen bij de geboorte, waardoor je baby te weinig zuurstof kreeg

Is een verstandelijke beperking erfelijk?

Lang niet altijd, maar soms wel. De klinisch genetica zijn hierin de specialisten. De ontwikkelingen in het onderzoeken van erfelijke afwijkingen gaan snel. Er worden steeds vaker chromosoomafwijkingen ontdekt.

Wat heeft IQ met een verstandelijke beperking te maken?

De ernst van een verstandelijke beperking wordt mede bepaald aan de hand van het IQ. Om een verstandelijke beperking vast te stellen, wordt gekeken naar het IQ en hoe iemand functioneert in het dagelijks leven.

Verder lezen: Niveaus van verstandelijke beperking

Wat is een licht verstandelijke beperking bij volwassenen?

Er is sprake van een licht verstandelijke beperking bij een IQ tussen de 50 en 75 en problemen met het functioneren in het dagelijks leven.

Wat is het verband tussen autisme en een verstandelijke beperking?

Autisme en een verstandelijke beperking treden vaak samen op. Beide hebben ook deels dezelfde kenmerken, zoals moeite met communicatie en relaties. Bij de een staat het autisme voorop, bij de ander juist de verstandelijke beperking.

Wat hebben mensen met een verstandelijke beperking nodig?

De behoeftes van mensen met een verstandelijke beperking lopen erg uiteen. Mensen met een verstandelijke beperking lopen een groter risico op psychische problemen zoals hechtingsproblemen of minder zelfvertrouwen. Daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium hulp te zoeken die past bij je kind en jouw gezin. Dan kan het kind zich veilig en geliefd voelen in zijn eigen omgeving. Ook kunnen er lichamelijke problemen spelen waarvoor behandeling nodig is.

Het aanbod voor alle soorten beperkingen is gelukkig groot. Neem gerust contact op voor een afspraak. Dan verkennen we samen wat mogelijk is en wat het beste past.

Bekijk ons aanbod bij jou thuis en bij ons.