Wat is het?

IOG staat voor Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling. IOG is een vorm van hulpverlening die gericht is op gezinnen met opvoedings- en gedragsproblemen. Het doel van IOG is om het functioneren van het gezin te verbeteren en de opvoedingsvaardigheden van de ouders te versterken. Bij IOG wordt er intensief samengewerkt met het gezin om specifieke problemen aan te pakken. De IOG’ers komen bij het gezin thuis om de situatie te observeren en te analyseren. Op basis hiervan wordt er een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op de specifieke behoeften van het gezin. De behandeling bestaat uit verschillende interventies, zoals gezinsgesprekken en het aanleren van communicatie- en opvoedingsvaardigheden. Het doel is om de ouders te ondersteunen bij het begrijpen en omgaan met het gedrag van hun kinderen, zodat de gezinsdynamiek verbetert en er een positieve verandering kan plaatsvinden. De intensieve betrokkenheid van hulpverleners bij het gezin maakt IOG onderscheidend. De hulpverleners werken nauw samen met de ouders en bieden intensieve begeleiding en ondersteuning gedurende een bepaalde periode. Deze aanpak heeft als doel om de gezinsomgeving te versterken en de kans op terugval te verminderen.

Wanneer IOG?

Het hebben van een verstandelijke beperking, of dit nu bij ouder of het kind is, gaat gepaard met moeilijkheden in de opvoeding. IOG kan gezinnen dan helpen elkaar beter te begrijpen en ouders de juiste vaardigheden aanleren. Daarmee zet IOG ouders in hun kracht zodat zij de opvoeding weer zelfstandig kunnen oppakken.

Voor wie?

Voor gezinnen waarbij opvoedproblematiek een rol speelt en er bij één of meer van de gezinsleden sprake is van een verstandelijke beperking.

Door wie?

Door IOG-behandelaren. Dit zijn hbo-opgeleide zorgprofessionals.

Zelfstandig Wonen

Wil je zelfstandig wonen, maar wil je daarbij wel kunnen terugvallen op ondersteuning? Dat begrijpen wij. En Prinsenstichting kan jou deze begeleiding bieden!

Zodiak Behandeling Psychologisch Autisme Coaching

Een kind met een verstandelijke beperking vraagt soms extra inspanning om bij de eigen familie op te groeien. Prinsenstichting kan ondersteuning bieden, bijvoorbeeld met Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG). Ook Thuisondersteuning is een mogelijkheid.

Cairostraat 100

Als thuis wonen bij je ouders niet meer gaat, zijn er verschillende woningen voor kinderen en jongeren.

Coyotestraat 7

Wil je zelfstandig wonen, maar kunnen terugvallen op ondersteuning? Bij Zelfstandig Wonen kan dit!

Kwadijkerpark 19A

Wonen met begeleiding biedt jou een passende combinatie van activiteit, rust en privacy.

Cornwallhof 7

Wonen met begeleiding en verzorging biedt jou een passende combinatie van activiteit, rust en privacy.

Cornwallhof 7

Je eigen leven leiden en toch kunnen rekenen op deskundige begeleiding. Dat is ‘Wonen met intensieve begeleiding’.

3 Luchtfoto Kwadijkerpark

Flex-wonen is deeltijdverblijf op maat. Hierdoor kun je zo lang mogelijk thuis wonen in je vertrouwde omgeving met je eigen familie om je heen.

Dienstverlening

Het hebben van werk of het volgen van dagbesteding geeft betekenis aan je dagelijkse leven.

Brainspotting is een therapievorm die zich met name richt op de verwerking van trauma en andere blokkades.

Imaginaire Rescripting (IR) is een behandelvorm die ingezet wordt om nare herinneringen te herschrijven.

IMH wordt ingezet bij diagnostiek en/of behandeling waarbij gedacht wordt aan problemen in de relatie/interactie tussen ouder en kind.

Veelgestelde vragen

Bel onze zorgconsulent van Bureau Cliëntondersteuning via 088 513 23 60 (Wonen, Logeren en Deeltijdverblijf) of 088 513 23 61 (Dagbesteding en overige diensten) op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.30 uur. Of gebruik het online aanmeldformulier om direct aan te melden.

Onze zorgconsulenten van Bureau Cliëntondersteuning weten precies of dit voor jouw situatie de beste oplossing is. Bel gerust naar 088 513 23 61  of gebruik het contactformulier.

Onze zorgconsulenten van Bureau Cliëntondersteuning kijken graag samen met jou welke ondersteuning thuis mogelijk is. Bel gerust naar 088 513 23 61 of gebruik het contactformulier.