Soms verloopt de verwerking van informatie die vanuit de zintuigen binnenkomt niet zo vanzelfsprekend als het eigenlijk zou moeten. Als iemand het moeilijk vindt om met sensorische informatie om te gaan, kan nader onderzoek en eventueel behandeling uitkomst bieden.

Iedereen verwerkt zintuiglijke prikkels, ook wel Sensorische Informatieverwerking (SI) genoemd. Via de verschillende zintuigen komt informatie vanuit de omgeving en vanuit ons eigen lichaam binnen. De zintuigen informeren en helpen ons de hele dag door om doelgericht en doelbewust te reageren en maken dat we bepaalde gedragingen laten zien. Hieromtrent kan diagnostiek en/of behandeling ingezet worden.

Wanneer?

Soms verloopt de verwerking van informatie die vanuit de zintuigen binnenkomt niet zo vanzelfsprekend als het eigenlijk zou moeten. Informatie wordt rommelig waargenomen, prikkels komen sterker of juist minder sterk binnen. Allerlei activiteiten in het dagelijks leven verlopen hierdoor moeizaam. Voorbeelden hiervan zijn opvallend reageren op licht, geluid, aanraking, pijn, temperatuur, smaak en geur, beweging en evenwicht. Maar ook prikkels vanuit het eigen lichaam, zoals honger en dorst of het gevoel naar de wc te moeten.

In gedrag kan dit zichtbaar worden, door bijvoorbeeld geringe concentratie, vermijding, boosheid, angst, passiviteit of overactiviteit. Wanneer de cliënt met een verstandelijke beperking het moeilijk vindt om met sensorische informatie om te gaan, kan nader onderzoek en eventueel behandeling uitkomst bieden.

Voor wie?

Kinderen, jongeren en volwassenen, ongeacht leeftijd en niveau van functioneren.

Door wie?

De screening wordt gedaan door de reeds betrokken gedragsdeskundige.
Het onderzoek en de behandeling wordt gedaan door het SI-team. Dit team bestaat uit SI-therapeuten/SI-consulenten met diverse achtergronden (fysiotherapie, ergotherapie, gedragsdeskundigen, IOG, muziekagogie.