EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door je therapeut wordt afgeleid met afleidende stimulansen.

Wat is het?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door je therapeut wordt afgeleid met afleidende stimulansen. Dit zijn meestal handbewegingen of een lichtje volgen met je ogen, maar kunnen ook geluiden zijn, die links en rechts door de koptelefoon komen, of trillende buzzers in je handen, of klopjes op je knieën. De EMDR procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. De nare gevoelens die je voelt als je aan je trauma denkt of erover verteld, worden minder totdat je zonder die nare gevoelens hieraan terug kunt denken. Dan is dat trauma verwerkt.

Ook kinderen en/of mensen met een verstandelijke beperking kunnen EMDR krijgen in de vorm van de zogenoemde verhalenmethode. Belangrijke verzorgers van deze mensen helpen om het verhaal voor hen te vertellen, terwijl tegelijkertijd de afleidende stimulansen worden aangeboden.

Wanneer EMDR?

EMDR wordt met name ingezet bij de behandeling van Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma-gerelateerde angststoornissen, zoals paniekklachten of problemen met zelfvertrouwen. De ervaringen met EMDR van de afgelopen jaren hebben laten zien dat deze behandelmethode bij meer psychische klachten een effectieve therapie kan zijn, bijvoorbeeld bij depressies, specifieke fobieën en dwangstoornissen. Uitgangspunt is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van één of meer beschadigende ervaringen zoals bijvoorbeeld mishandeld/misbruikt zijn, gepest worden, een dierbare verliezen.

Voor wie?

Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking die iets naars hebben meegemaakt in hun leven en daar nog klachten van ondervinden in het dagelijks leven. Dit kan iets enkelvoudigs zijn (bv. een enkel ernstig auto-ongeluk), maar kan ook een complex trauma zijn (meerdere of chronische gebeurtenissen). De duur van de behandeling is afhankelijk van de complexiteit van het trauma.

Door wie?

EMDR-therapeuten (dit zijn psychologen en orthopedagogen die opgeleid zijn tot EMDR-therapeut).

 

Zelfstandig Wonen

Wil je zelfstandig wonen, maar wil je daarbij wel kunnen terugvallen op ondersteuning? Dat begrijpen wij. En Prinsenstichting kan jou deze begeleiding bieden!

Zodiak Behandeling Psychologisch Autisme Coaching

Een kind met een verstandelijke beperking vraagt soms extra inspanning om bij de eigen familie op te groeien. Prinsenstichting kan ondersteuning bieden, bijvoorbeeld met Intensieve Orthopedagogische Gezinsbehandeling (IOG). Ook Thuisondersteuning is een mogelijkheid.

Cairostraat 100

Als thuis wonen bij je ouders niet meer gaat, zijn er verschillende woningen voor kinderen en jongeren.

Coyotestraat 7

Wil je zelfstandig wonen, maar kunnen terugvallen op ondersteuning? Bij Zelfstandig Wonen kan dit!

Kwadijkerpark 19A

Wonen met begeleiding biedt jou een passende combinatie van activiteit, rust en privacy.

Cornwallhof 7

Wonen met begeleiding en verzorging biedt jou een passende combinatie van activiteit, rust en privacy.

Cornwallhof 7

Je eigen leven leiden en toch kunnen rekenen op deskundige begeleiding. Dat is ‘Wonen met intensieve begeleiding’.

3 Luchtfoto Kwadijkerpark

Flex-wonen is deeltijdverblijf op maat. Hierdoor kun je zo lang mogelijk thuis wonen in je vertrouwde omgeving met je eigen familie om je heen.

Dienstverlening

Het hebben van werk of het volgen van dagbesteding geeft betekenis aan je dagelijkse leven.

Brainspotting is een therapievorm die zich met name richt op de verwerking van trauma en andere blokkades.

Imaginaire Rescripting (IR) is een behandelvorm die ingezet wordt om nare herinneringen te herschrijven.

IMH wordt ingezet bij diagnostiek en/of behandeling waarbij gedacht wordt aan problemen in de relatie/interactie tussen ouder en kind.

Veelgestelde vragen

Bel onze zorgconsulent van Bureau Cliëntondersteuning via 088 513 23 60 (Wonen, Logeren en Deeltijdverblijf) of 088 513 23 61 (Dagbesteding en overige diensten) op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 12.30 uur. Of gebruik het online aanmeldformulier om direct aan te melden.

Onze zorgconsulenten van Bureau Cliëntondersteuning weten precies of dit voor jouw situatie de beste oplossing is. Bel gerust naar 088 513 23 61  of gebruik het contactformulier.

Onze zorgconsulenten van Bureau Cliëntondersteuning kijken graag samen met jou welke ondersteuning thuis mogelijk is. Bel gerust naar 088 513 23 61 of gebruik het contactformulier.