EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door je therapeut wordt afgeleid met afleidende stimulansen.

EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door je therapeut wordt afgeleid met afleidende stimulansen.

Wat is het?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door je therapeut wordt afgeleid met afleidende stimulansen. Dit zijn meestal handbewegingen of een lichtje volgen met je ogen, maar kunnen ook geluiden zijn, die links en rechts door de koptelefoon komen, of trillende buzzers in je handen, of klopjes op je knieën. De EMDR procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. De nare gevoelens die je voelt als je aan je trauma denkt of erover verteld, worden minder totdat je zonder die nare gevoelens hieraan terug kunt denken. Dan is dat trauma verwerkt.

Ook kinderen en/of mensen met een verstandelijke beperking kunnen EMDR krijgen in de vorm van de zogenoemde verhalenmethode. Belangrijke verzorgers van deze mensen helpen om het verhaal voor hen te vertellen, terwijl tegelijkertijd de afleidende stimulansen worden aangeboden.

Wanneer EMDR?

EMDR wordt met name ingezet bij de behandeling van Posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma-gerelateerde angststoornissen, zoals paniekklachten of problemen met zelfvertrouwen. De ervaringen met EMDR van de afgelopen jaren hebben laten zien dat deze behandelmethode bij meer psychische klachten een effectieve therapie kan zijn, bijvoorbeeld bij depressies, specifieke fobieën en dwangstoornissen. Uitgangspunt is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van één of meer beschadigende ervaringen zoals bijvoorbeeld mishandeld/misbruikt zijn, gepest worden, een dierbare verliezen.

Voor wie?

Voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking die iets naars hebben meegemaakt in hun leven en daar nog klachten van ondervinden in het dagelijks leven. Dit kan iets enkelvoudigs zijn (bv. een enkel ernstig auto-ongeluk), maar kan ook een complex trauma zijn (meerdere of chronische gebeurtenissen). De duur van de behandeling is afhankelijk van de complexiteit van het trauma.

Door wie?

EMDR-therapeuten (dit zijn psychologen en orthopedagogen die opgeleid zijn tot EMDR-therapeut).