Naar overzicht

Voorlezen is een activiteit die de begeleiding van Prinsenstichting regelmatig aanbiedt aan haar cliënten. Maar wat als je gesproken taal niet goed begrijpt en woorden te vluchtig zijn?

Dan is er voorlezen plus; een speciale manier van voorlezen waarbij de cliënt een verhaal ook kan zien, voelen, horen, proeven of ruiken. Bij voorlezen plus wordt een verhaal ondersteund door voorwerpen, die de zintuigen prikkelen. Zo kan je een verhaal niet alleen horen, maar ook ervaren. Begeleiders Anouk en Lindsey van de Belevingstuin van Prinsenstichting werken sinds kort met voorlezen plus.

“We kregen de tip om voorlezen plus te gaan gebruiken en konden een voorbeeldbox lenen. De cliënten moesten eerst even wennen en lieten wisselende reacties zien. Maar dat is ook het mooie van voorlezen plus; je kan het helemaal afstemmen op degene die je voorleest.”

Creatief
“Het samenstellen van een voorlezen plus box hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Met een beetje geld en veel creativiteit kom je een heel eind.” Anouk heeft spullen aangeschaft bij de kringloopwinkel. “De onderwerpen die we kiezen, stemmen we af op de interesses van de cliënten. Nu gaat één van de verhalen over de boerderij. In de box zitten onder andere een knuffelkoe, een speelgoed tractor en een bakje hooi. “Iedereen vindt weer wat anders leuk. Daarom is het vooral zo’n groot voordeel dat je voorlezen plus helemaal kunt aanpassen aan de cliënt”, ervaart Lindsey. “De één vindt het heerlijk om aan het hooi te voelen en de ander vindt de knuffelkoe juist leuk.”

Naar overzicht