Naar overzicht

In februari 2021 verhuizen ruim 130 cliënten vanuit woonpaviljoens in Kwadijkerpark naar 3 nieuwe panden, ook in Kwadijkerpark. Cliënten en medewerkers kijken ernaar uit! Op weg naar de verhuizing, delen verschillende betrokkenen hun verhaal. In deze vierde aflevering is het woord aan Nicky van Otterlo:

“Bijzonder aan de nieuwbouw is dat het kansen biedt voor het starten van nieuwe groepen. Ik ben betrokken bij de woning Kwadijkerpark 106. Hier komt een nieuwe groep cliënten wonen met als achtergrond een stoornis uit het autismespectrum en moeilijk verstaanbaar gedrag door opgedane trauma. Zij hebben vaak een probleem met sociale interacties en wonen daarom meer naast dan met elkaar. Dat vraagt om een specifieke aanpak. Het betrokken team kan zich verder specialiseren. Dat is een mooie ontwikkeling.   

De woning is ingericht zoals wij denken dat het beste is. De indeling bestaat uit een deel met 4 kamers en een woonkamer. Hier komen mensen wonen die snel overprikkeld zijn. Daarnaast is een deel met 6 kamers en een grote woonkamer met een kantoor te vinden. Dit betekent dat een groep van 10 cliënten in 2 groepen kunnen wonen. Er zit veel meer lucht tussen de kamers. Dat komt ook goed uit voor het organiseren van de zorg. Cliënten voor wie extra zorggeld beschikbaar is, komen in de nieuwe woning dichter bij elkaar te wonen waardoor medewerkers gerichter ingezet kunnen worden. In de woning komen spullen die handgemaakt en op maat gemaakt zijn, die tegen een stootje kunnen. Rondom de woning is een enorme tuin, die nog passend wordt ingericht. En dat is belangrijk voor deze cliënten omdat zij bijna niet zelfstandig over straat kunnen.

In de nieuwe woning start een nieuw team. Als voorbereiding lopen collega’s met elkaar mee. Bijna dagelijks werken zij op verschillende groepen om cliënten, verwanten en collega’s te leren kennen. De persoonlijk begeleiders veranderen. Er wordt hard gewerkt aan afstemmen. In een methodiekplan is uitgewerkt hoe de nieuwe groep gaat starten.

Om cliënten voor te bereiden op de verhuizing, is gekeken naar wat een cliënt nodig heeft. De een wil wel kijken, de ander juist niet; hier houden we rekening mee. Zo is voor een bepaalde cliënt een ontwerp gemaakt op basis van zijn wensen. De cliënt heeft het zelf goed goedgekeurd. Ook hebben cliënten een rondleiding gehad. Voor sommige cliënten was het lastig om in een lege ruimte te bedenken wat waar komt. Andere cliënten vonden het juist geweldig om te zien. Ik hoop dat de inrichting tijdig af is zodat cliënten voor de verhuizing langs kunnen gaan om alvast een beeld te krijgen. Naast de cliënten zijn ook ouders/verwanten naar draagkracht betrokken binnen de driehoek cliënt – verwant – begeleider/medewerker. En bij de rondleiding waren alle ouders/verwanten aanwezig.   

Ik ben er heel trots op dat deze nieuwe groep is samengesteld. Ik ben blij dat hier gehoor aan gegeven is. Vanuit mijn nieuwe functie als teamcoach heb ik het gevoel dat ik ze goed achterlaat, in een prachtige, nieuwe woning.”

Naar overzicht